Jeroen Pernot
Jeroen PernotOprichter Nettobijdrage

Over ons

Nettobijdrage werd officieel opgericht in 2020, maar het idee ontstond al jaren eerder. Oprichter Jeroen Pernot was al sinds 2013 actief in de kinderopvangbranche, waar hij websites ontwikkelde die specifiek waren afgestemd op kinderopvangorganisaties. In 2015 begon hij met het ontwikkelen van Bruto-netto calculators, die toen nog helemaal handmatig werden aangepast aan de wensen van elke klant.

In 2018 besloot Jeroen dat dit proces slimmer en efficiënter kon. Hij wilde een systeem ontwikkelen waarmee kinderopvangorganisaties zelf hun rekentool konden instellen en aanpassen. Hoewel hij wat programmeerervaring had, koos hij ervoor om de ontwikkeling van het systeem uit te besteden aan een extern bureau. Het leek een logische stap, maar na negen maanden kreeg dit bureau het project simpelweg niet voor elkaar en trok zich terug. Dit was een enorme tegenvaller, en Jeroen overwoog zelfs om het hele project te laten vallen.

Op dat moment kwam zijn vader in beeld. Hij zag hoeveel dit project voor Jeroen betekende en geloofde sterk in het potentieel ervan. Met een klein startkapitaal van zijn vader kon Jeroen opnieuw beginnen. Hij vond een nieuwe technische partner, ontwikkelde een gedetailleerd functioneel ontwerp, en ging weer aan de slag met frisse energie.

Terwijl het project opnieuw op stoom kwam, bereikte Jeroen het nieuws dat de politiek plannen had om kinderopvang in de toekomst gratis te maken. Dit zorgde voor enige twijfel, maar uiteindelijk besloot Jeroen door te zetten. Hij wist dat het wel even zou duren voordat zulke plannen werkelijkheid zouden worden.

Wat oorspronkelijk een ontwikkeltraject van drie maanden zou zijn, bleek uiteindelijk veel complexer te zijn. Er kwamen telkens nieuwe uitzonderingen en uitdagingen naar voren, waardoor het langer duurde dan gepland. Op 29 december 2020 ontving Nettobijdrage de eerste officiële bestelling van een klant: KDV Kindernet. Hoewel het tariefseizoen eigenlijk al voorbij was, leek het erop dat Nettobijdrage eindelijk echt van start kon gaan.

Begin 2021 begon Jeroen met het rustig benaderen van zijn bestaande klanten die al een website bij hem afnamen. Maar al snel merkte hij dat het systeem verder moest worden aangepast en doorontwikkeld voordat deze echt geïntroduceerd zal worden. Dit betekende dat er opnieuw geïnvesteerd moest worden. Uiteindelijk, na veel hard werk en doorzettingsvermogen, was Nettobijdrage in september 2021 klaar voor een bredere lancering. De markt reageerde enthousiast en al snel kwamen er veel nieuwe klanten bij.

In 2021 introduceerde Nettobijdrage ook een managementmodule waarmee kinderopvangondernemers gemakkelijk de netto effecten van tariefstijgingen konden inzien voor alle inkomensklassen. Dit bleek bijzonder waardevol toen in 2022 de brutoprijzen door de enorme inflatie met ongeveer 9% moesten stijgen, terwijl de kinderopvangtoeslag slechts met 5% werd verhoogd. Dit zou leiden tot een aanzienlijke stijging van de netto kosten voor ouders. Jeroen was zo bezorgd over de gevolgen voor ouders dat hij zich vastbeet in het probleem en dag en nacht werkte om een oplossing te vinden.

Zijn inspanningen bleven niet onopgemerkt. Nettobijdrage voerde een grootschalig prijsonderzoek uit, dat landelijke aandacht kreeg, onder andere bij RTL Nieuws. Dit zette de politiek onder druk, en uiteindelijk leidde het tot een verhoging van het kinderopvangbudget met 104 miljoen euro in december 2022. Deze verhoging zorgde ervoor dat het maximale uurtarief voor kinderopvang werd aangepast, een belangrijke stap om de financiële last voor ouders te verlichten.

In 2023 voerde Nettobijdrage opnieuw een onderzoek uit naar de brutoprijzen, wat opnieuw leidde tot actie in de politiek. Het KOT tarief werd met 10% tot 16% verhoogd. Daarnaast word het budget voor kinderopvangtoeslag in 2025  structureel met 459 miljoen euro verhoogd.

Ondertussen bleef Nettobijdrage het systeem verbeteren. We ontwikkelden speciale rekentools voor gastouderbureaus en individuele gastouders, en voegden extra hulpmiddelen toe voor ouders, zoals een tool om te bepalen of iemand een toeslagpartner heeft en een rekenhulp voor het toetsingsinkomen. Dankzij deze verbeteringen kunnen we nu met trots zeggen dat Nettobijdrage ouders 100% nauwkeurige en volledige informatie biedt, zodat ze met vertrouwen hun keuzes kunnen maken.

Door deze geschiedenis is Nettobijdrage uitgegroeid tot een onmisbare partner voor kinderopvangorganisaties, met als doel het leven van ouders en ondernemers in de kinderopvangsector een stuk gemakkelijker te maken.